Kars' tan Alınabilecek Hediyelik Eşyalar Nelerdir?
Kars hediyelik eşya ürünleri, kozmopolit kültürel yapısı, doğanın cömertçe davrandığı dağları, yaylaları, Ani Harabeleri, Sarıkamış Kayak Merkezi ve turistik Doğu Ekspresi ile ünlü, Kars ilimize ait desenlerle üretilmiş objeler ve kentin meşhur hediyelik doğal ürünlerini kapsar.
Kars şehrinin adını, kapı kenti anlamında Gürcüce karis kalaki (k’ aribch’ e kalaki ) kelimesinden aldığı söylenir. Arpaçay’ın iki kanyonu arasında bir platoya kurulan ve yedi kapılı Ani Harabeleri surlarıyla çevrili şehrin sınırlarına Aslanlı Kapıdan girilir. UNESCO tarafından 2016'da Dünya Mirası olarak tescil edilen, binbir kilise şehri ya da kırk kapılı şehir olarak da anılan Ani Harabeleri, şehrin en önemli tarihi dokusudur. İlk kez, 1880'lerde bir yeraltı şehri ile keşfedilen harabelerin geniş bir alana yayılan birçok kalıntısı vardır. Ayasofya’nın kubbesini onaran mimar Trdat tarafından inşa edilen Ani Katedrali, en dikkat çeken eserlerdendir. Meryem Ana Kilisesi olarak da anılan katedralin dışında sekiz kilise, bir cami ve şehri çevreleyen surlar, yıllara meydan okuyan yapılar arasındadır. Kafkas Üniversitesinin açılmasıyla hızla gelişen ve bir öğrenci kenti olan şehir, Ankara - Kars güzergâhında yataklı ve yemekli vagonlardan oluşan, Doğu Ekspresi turları ile turistik öneme de sahiptir. Bu nedenle Kars sakinleri dışında, her mevsim rastlayacağınız yerli ve yabancı ziyaretçiler, Kars’ ın neyi meşhur hediyelik ürün ne alınabilir sorusuyla karşılaşır. Sayısı yüz adede yakın olan, başka hiçbir yerde yetişmeyen nadir bitki türleri ve binlerce doğal tohumlu bitki örtüsü ile önemli bir ekolojik yapıya sahip dağ çayırları sayesinde kentin en önemli geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve arıcılıktır. Özellikle küçük ve büyük baş hayvancılığı, arıcılık ile kümes hayvancılığındaki kaz türleri sayesinde, ülkemizde ve dünya çapında ün kazanmış birçok ürüne imzasını atmıştır. Kars kaşarı, Kars Gravyeri, Kars balı bölgeye seyahat edenlerin Kars hediyelik eşya ürünleri arasında en çok rağbet ettikleri çeşitlerdir. Coğrafi işaret alarak tescillenen Kars kaşarı, İzmir Enternasyonal Fuarı'nda birincilik ödülleri almıştır. Tamamen organik üretilen Kars gravyeri, beyaz peynir ve kreması, Kars balı da ödüllü ve tescil için bekleyen meşhur yerel ürünlerindendir. Kars’a özgü hediyelikler arasında ilk sıralarda yer alan bu lezzet deposu ürünlerin yanında Kars magneti, gümüş takı, Kafkas kilimi, kaz tüyü yastıklar da Kars hediyelik eşya ürünleri arasında ziyaretçilerin alabileceği ürün çeşitlerindendir. Gurmelerin ve lezzet avcılarının da çok rağbet ettiği şehir, kaz eti ile yapılan otantik yemekleri, lezzetli peynirleri, kayak merkezi, tarihi dokusu ve kış aylarında kar kristalleriyle yarattığı olağanüstü masalsı doğası ile tüm ziyaretçilerini büyüleyici bir atmosfere davet eder.
1. Kars Temalı Magnet
Ahşap üzerine dijital baskı ile dekorlama yapılan Kars magnet ürünlerinin boyutları 7 cm ile 9 cm arasındadır. Üç boyutlu görsellerle süslenebilen ve alabileceğiniz en pratik hediyelerden olan Kars temalı magnet ürünlerinin ortalama fiyatları 9 lira ile 10 lira arasındadır.
2. Kars Kaşarı
Otuz iki farklı bileşenden oluşması ile diğer kaşar türlerinden kendini ayıran bir tada sahip, lezzetiyle dünyaca ünlü Kars Kaşarı, Türk Patent Enstitüsü tarafından "coğrafi işaret belgesi" ile tescillenmiştir. Bu belge ile birlikte, tamamen organik, katkısız, yoğun emek harcanarak sadece Kars ilinde üretilen Kars kaşarı, bölgeyi ziyarete gelenlerin en çok rağbet ettiği Kars hediyelik eşya ürünlerindendir. Dilimlenmiş veya teker halinde hazır ambalajlar ya da kendi belirleyeceğiniz gramajlarla evinize, ailenize, dostlarına Kars hatırası olarak götürebileceğiniz Kars Kaşarı ortalama fiyatları, 15 lira ile 5.000 lira arasındadır.
3. Kaz Tüyü Yastık
Kars Ardahan bölgesi kaz yetiştiriciliği bakımından ülkenin bir numarasıdır. Kaz tüyü tüm dünyada çok değerli aynı zamanda pahalı bir dolgu malzemesidir. Kars ziyaretiniz sırasında Kars hatırası olarak evinize, sevdiklerinize alabileceğiniz yerel üretilmiş kaz tüyü yastıkların formalarına ve boyutlarına göre değişen ortalama fiyatları, 100 lira ile 400 lira arasındadır.
4. Kars Balı
Osmanlı saray sofralarında yer alan uzun bir geçmişe sahip Kars Balı, binlerce kır çiçeğinden gelen aroması, hafif kokusu ve tadıyla yörenin başlıca gelir kaynakları arasındadır. Bölgenin özellikli bitki florası, doğa koşulları ve iklimi nedeni ile yüksek rakımlı yaylaların çeşit çeşit çiçeklerinin arasındaki kovanlarda, tüm peteğin Kafkas Arı cinsi olan arılar tarafından örülmesiyle elde edilir. Kendinize, ailenize ve dostlarınıza Kars ‘dan alınacak hediyelik eşyalar arasında lezzetli ürünlerden olan Kars Balının, tercih edeceğiniz gramajlarda petekli ya da süzme olarak alabileceğiniz ortalama fiyatları, 80 lira ile 200 lira arasındadır.
5. Kafkas Kilimi
İnce bir halı tipi olan Kafkas kilimi yurt dışına ve özellikle uzak doğuya da ihraç edilen el dokuma ürünlerindendir. Yörede yetiştirilen koyunlardan kırpılan yünler, doğal kök boyaları ile boyanarak hazırlanır. Elde edilen yünlerin eğrilerek ip haline getirilmesinden sonra dokunan Kafkas Kilimi, yerli kadınların köylerde diğer el dokuma halılarına göre daha kısa sürede ürettiği bir üründür. İnceliği nedeniyle kolay taşınabilen, Kars hatırası olarak evinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz Kafkas kilimlerinin boyutlarına göre ortalama fiyatları, 100 lira ile 7.000 lira arasındadır.
6. Gümüş Takı
Tarihteki en eski aynalar olarak bilinen, bıçak ve silah yapımında da kullanılan, volkanik kökenli bir cam türü olan obsidyen taşı, Kars şehrinin önemli yer altı zenginliklerindendir. SPA merkezlerinde şifa taşı olarak da kullanılan ve bölgeden çıkarılan obsidyen taşı, siyah, yeşil ve koyu kahverengi tonlarında bulunur. Gümüş telkâri işçiliği ile obsidyen taşının türlerinden üretilen kolye, yüzük, küpe, bileklik, broş ve tespih gibi aksesuar ürünleri, Kars'ın meşhur hediyelik eşyaları arasındadır. Eşinize, annenize, sevdiğiniz dostlara alabileceğiniz Kars hediyelik eşya ürünlerinden olan, zarif ve değerli gümüş takılarının ortalama fiyatları 50 lira ile 400 lira arasındadır.
7. Kağızman Kömesi
Kars Kağızman yöresinde geleneksel lezzetlerden kabul edilen ballı ve cevizli sucuk türü olan Kağızman Kömesi, soğuk kış günlerinde çay yanında atıştırmalık olarak tüketilir. Kağızman kömesi, yörede toplanarak iplere dizilen doğal iri ceviz tanelerinin bal, pekmez ve saf üzüm şırası ile hazırlanan kremaya batırılıp kurutulması ile yapılır. Ambalajlı ve açık olarak satılan Kağızman Kömesi sucuk veya pestil şeklindedir. Kendinize, dost ve arkadaşlarınıza Kars hatırası olarak, enerji deposu, sağlıklı, lezzetli Kağızman kömesi almak isterseniz, gramajına ve türlerine göre ortalama, 50 lira ile 150 lira fiyat aralığında bulunabilir.
8. Kavılca Buğday
Günümüzdeki tüm buğday ve unlu mamullerin atası olarak kabul edilen Kavılca buğdayı, antik dünyanın en eski miraslarından biridir. En erken evcilleştirilen mahsullerden olan Kavılca buğdayı türü, yok olmak üzereyken Kars bölgesindeki tarımcılık sayesinde kurtarılmıştır. Soğuk iklimde yetişebilen ve kalın kabuklu olan Kavılca buğdayının öğütülmesinden elde edilen rüşeym, kepek ve un diğer buğday türlerinden daha zengin vitamin, mineral ve protein içeriğine sahiptir. Fosfor, magnezyum, demir, A, E, B1, B2 vitamin ve değerli yağ asitleri açısından çok zengin olan Kavılca buğdayı, doğal taş değirmenlerde öğütülür. Elde edilen un, lifli ve çok sağlıklıdır. Kars hediyelik eşya ürünlerinden, sindirim sistemi ile genel sağlık için birçok faydası olan, Kavılca buğdayından üretilen çeşitlerden kendinize, ailenize, dostlarınıza almak isterseniz türlerine ve gramajına göre ortalama fiyatları, 20 lira ile 200 lira arasındadır.
9. Kars Gravyeri
Genelde tam yağlı inek sütünün tuz ve şirden maya ile uzun bir süre yoğrulup mayalanması ile yapılan Kars Gravyeri, çok lezzetli ve aromatik bir peynir türüdür. Tüm öğünlerde tost ve kızartma yapılarak pişmiş ve erimiş olarak da tüketilebilen Kars Gravyeri, pişmemiş haliyle de kahvaltılarda kullanılabilir. Yağlı ve zengin aroması ile yöresel lezzetlerin arasından, tadı damaklarına uygun dostlarınıza hediye edebileceğiniz ya da kendinize Kars hatırası olarak alabileceğiniz Kars Gravyer peynir türlerinin, gramajına göre ortalama fiyatları, 65 lira ile 250 lira arasındadır.
Kars'ın İlçelerine Göre Hangi Hediyelikler Alınabilir?
Kars sınırlarında, merkez ilçesiyle birlikte Sarıkamış, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Selim ve Susuz dâhil sekiz ilçe bulunmaktadır. Çarşıdaki dükkânlarda, şehrin merkezinde ve ilçelerinde bulabileceğiniz lezzet duraklarında çok farklı tatları deneyimlenebilir. İlaçlama ve gübreleme yapılmadan üretilen ekili dikili alanlardaki mahsullerden semt pazarlarını gezerken alınabilir. Kafkas Arısı ırkının doğal polenlerle ürettiği Kars balı, tereyağı, Kars kaşarı, Kars gravyeri, beyaz peynir, krema çeşitlerinden hem tadabilir hem de Kars hediyelik eşya ürünü olarak dostlara hediye etmek için alabilirsiniz. Kavılca buğdayının farkını ekmeklerinin lezzetinde keşfedip, yulaf, arpa gibi diğer tahıl ürünlerinin doğallığına hayran kalabilirsiniz, ürünlerini çarşı ve pazarlardan alabilirsiniz. Ardahan kazlarından hazırlanan yemeklerin geleneksel lezzetlerden tadabilir ve gurme alışverişi yaparken, dükkânlarda bulabileceğiniz kaz tüyü yastıklardan evinize ve ailenize hediye alabilirsiniz.
Kars’ ta Hediyelik Eşya Satan Yerler Nelerdir?
Kars merkezinde ve ilçelerde ana cadde dükkânları, çarşılar ve haftanın farklı günlerine dağılmış semt pazarlarından yöresel otlar, sebzeler, ev yapımı makarna, erişte ve salçalar alabilir, Kars kaşarı, Kars gravyeri ve Kars balı bulabilirsiniz. Ayrıca, Kars hediyelik eşya ürünlerini yüksek kalite ve işçiliği ile Myros kataloglarından güvenle satın alabilirsiniz.
Kars Temalı Hediyelik Eşyalar Toptan Nasıl Satın Alınır?
Doğu Ekspresi, Sarıkamış kayak merkezi, Ani Harabeleri, onlarca tarihi ve doğal güzelliğiyle ülkemizin ve dünyanın gözde turizm merkezlerinden olan Kars ilimizde bulunduğunuzda, işletmelerinize Kars hediyelik eşya ürünlerini toptan almak istediğiniz zaman Kars hediyelik eşya toptancıları ürün çeşitlerinden faydalanabilirsiniz. Ancak farklı illerdeki dernekler, işletmeler veya kurumlar için Myros toptan üyelik seçeneği ile, kataloglardaki hazır ürünlerden veya sizin özelleştireceğiniz desenlerden seçerek toptan satın alma yapabilirsiniz.
Kars' ta Gezilecek Yerler Nelerdir?
Kars ilimiz, antik çağlardan ve İpek Yolu ticaret dönemlerinden bugüne kadar birçok uygarlığın ve farklı kültürlerin kesiştiği önemli bir merkez olmuştur. Yüksek rakımlı ve yılın büyük bölümü soğuk ve karlı iklimle geçen şehrin, kış turizmi açısından dünyaca ünlü Sarıkamış kayak merkezi, her biri kuş türlerinin cenneti olan doğal gölleri ve nehirleri, antik dönemlerden miras kalan tarihi değerleri ile her köşesi gezi ve gözlem için panayır gibidir. Ani Antik Kent Harabeleri, Ani Katedrali, Kars Kalesi, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Havariler Müzesi, Kars Müzesi, Kars Fethiye Camii, Zek Kalesi, Micingirt Kalesi, Köroğlu Kalesi, Yedi Kilise, Zivin Kalesi, Kızlar Kalesi, Şeytan Kalesi, Katerina Köşkü ve Çar Nikola Köşkü gibi tarihi ve kültürel geziler yapılacak birçok yer vardır. Bunların yanında doğal güzellikler açısından da ziyaretçileri büyüleyen Cemal Tural Tabiat Parkı, Çıldır Gölü, Çalı Gölü, Kuyucuk Kuş Gölü gezilecek yerler arasındadır. Özellikle son dönemlerde Doğu Ekspresi seyahatleri ile giderek popüler hale gelen Kars, kış turizmi için Sarıkamış kayak merkezi, kışın üzerinde kızakla gezilebilen gölleri, yaz aylarında tarihi yerleri, yayla turizmi ile neredeyse her mevsim yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettikleri şehirlerimiz arasında yer almaktadır.
Kars' ta Ne Yenir?
Perslerden Urartulara, Ruslardan Selçuklulara kadar farklı mimari özellikler sergileyen kenti gezmeden önce, tarihi kökeni Malakanlara dayanan, Kars kaşarı ve Kars Gravyeri dahil peynirin birçok çeşidini oluşturan, Boğatepe köyünün ünlü kahvaltısıyla geziye başlayın. Kahvaltıya ekleyebileceklerinizin yanında gün içindeki öğünlere göre aşağıdaki meşhur tatları denemek için yiyebilirsiniz:
-
Feselli - Anadoluda bazlama, kete olarak bilinen kahvaltılık tereyağlı çörek
-
Kars Böreği- Kars kaşarı veya gravyer peyniri ile yapılan börek
-
Hengel- İçli ya da içsiz yapılan Kafkas kökenli mantı
-
Hörre Çorbası - Kars usulü tereyağında kavrulmuş un çorbası
-
Tencerede Şiş Kebap - Et ve sebzelerin tereyağında pişirildiği şiş kebap türü
-
Kesme Aşı - Elde kesilmiş yerel eriş ve yeşil mercimekle yapılan sulu yemek
-
Haşıl- Tereyağlı, sarımsaklı yoğurtlu haşlanmış buğday yemeği
-
Ekşili Et - Ağır ateşte pişirilmiş, sebzeli haşlama et yemeği