Türkiye' de Hangi Şehirden Ne Hediye Alınır?
Antik zamanlardan günümüze kadar birçok kültür ve uygarlığa ev sahipliği yapmış, Anadolu ve Trakya toprakları üzerinde kurulan Türkiye sınırlarında, birbirinden eşsiz güzelliklere ve özelliklere sahip seksen bir şehir vardır. Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına aynı gün içinde seyahat edebildiğinizde, üç farklı denizde bulunan olağanüstü kumsalları, karlarla kaplı onlarca dağ zirvesi, yüksek platolar, derin kanyonlar, zengin tarihi ve doğal içeriğe sahip atmosferi, yedi farklı bölgedeki iklimlerin oluşturduğu eşsiz manzaraları sayesinde dört mevsim deneyimlenebilir. Kuzeyinde Karadeniz, batısında Ege Denizi,güneyinde Akdeniz ile çevrili geniş kıyı şeridine sahip bir yarımada olan Türkiye, doğusundaki yüksek dağlar,büyük nehirler ve göllerle, topraklarında sahip olduğu çevresel çeşitlilik sayesinde, dağcılık, tracking, rafting, sualtı dalış, yamaç paraşütü gibi ekstrem sporlar yapılabilir. Yelken, sörf, yat ve mavi yolculuk seyahatleri yanında tarihi ve kültürel geziler için de eşsiz seçeneklere sahiptir. Seyahat türleri, uluslararası büyük organizasyonlar ve iki kıtanın birleşim rotası olması nedeni ile Türkiye, her gün karadan, havadan ve denizden milyonlarca ziyaretçi akınına uğrar. Yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından en çok rağbet gören ülkelerden olan Türkiye’de, her şehrin bulunduğu bölgenin tarihine, kültürüne, iklimine ve doğal yapısına göre kendine has, yerel meşhur hediyelik ürünleri vardır. Bu nedenle Türkiye’de hangi şehre ne amaçla giderseniz gidin hatıralık hediyeler bulma kaygısı yaşamaktan çok, alınan ürünlerin nasıl taşınacağı önem kazanır.
Kıyılarına şehirlerinin dizildiği denizden adını alan, Karadeniz Bölgesi batı, orta ve doğu olmak üzere üçe ayrılır. Bolu, Düzce Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Bayburt, Rize ve Artvin ile toplamda on sekiz ile sahip Karadeniz Bölgesi, Türkiye’de sınırlarında en çok il bulunan bölgedir. Verimli toprakları ile ülkemizin ve dünyanın çay, fındık, mısır, deposu olan bölgede doğuya gidildikçe dağlar yükselir, ormanlık alanlar artar. Yılın büyük bölümünde yağışlı ve ılıman olan iklimi nedeni ile yayla ve kamp turizmi, rafting, tracking gibi ekstrem sporlar için en çok tercih edilen yerlerdendir. Sonbahardaki göl manzaraları, şelaleleri, ilkbahar ve yaz aylarında yeşilin ve mavinin binbir tonuyla oluşan doğal güzellikleri, kültürel mirası ve tarihi yapıları ile ziyaret ettiğiniz şehirleri, her mevsim gözlerinize farklı güzellikler sunar. Yerel ürünleri ve bölgeye özgü çeşitleriyle Karadeniz Bölgesinde hediye ne alınır endişesi yaşamazsınız.
Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan Bursa, Edirne ve İstanbul illeriyle birlikte Kocaeli, Balıkesir, Yalova, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Sakarya, Bilecik şehirleri Marmara Bölgesi sınırları içindedir. Bölge, Trakya ve Anadolu ile aynı zamanda Asya ve Avrupa kıtalarını birleştiren iki önemli boğazı merkezinde bulundurur. İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile ülkenin stratejik önemini dünya çapında önemli kılan, her gün milyonlarca ziyaretçi giriş çıkışı yapılan Marmara bölgesi, uluslararası geçiş ve transfer alanıdır. Başta İstanbul olmak üzere antik çağlardan, günümüze kadar tarihi miraslar ve destanlarla bilinen Çanakkale, Bursa, Edirne, Kocaeli, Sakarya aynı zamanda bölgeye has yerel üretimleriyle de ünlüdür. Süt ve süt ürünleri, peynir çeşitleri, zeytin, zeytinyağı, fındık, kümes hayvancılığı, sebze ve meyve gibi yerel üretimleri, el sanatları, açık ve kapalı çarşıları, Avmleri, çarşı ve pazar çeşitliliği ile Marmara Bölgesinde hangi şehire giderseniz gidin, neyi meşhur hediye ne alınabilir diye düşünmez, aldıklarınızı götürebilmek için koyacak yer ararsınız.
Doğanın dantel gibi işlediği Ege Bölgesi kıyıları, yeryüzündeki en güzel akvaryum koylarıyla doludur. Deniz turizminin yaygın olduğu bölge özellikle yaz aylarında ülke nüfusunun çoğunluğu ile birlikte milyonlarca yabancı turisti de ağırlar. Gezi, eğlence, alışveriş mekânları, tarihi yerleri ve yerel ürünleriyle kıyı Ege’de başta İzmir olmak üzere, Muğla, Aydın, Manisa illeri, iç Ege’de Denizli, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illeri bulunmaktadır. Antik çağlardan günümüze miras kalan Efes, Didim, Pamukkale, Hierapolis, Laodikeia gibi birçok eser, kalıntı ve yapıtın bulunduğu tarihi yerler, Bodrum, Marmaris, Fethiye, Çeşme, Didim, Kuşadası, Datça gibi önemli ilçelerindeki koyları, mavi bayraklı sahilleri, büyüleyici doğası ile Ege şehirlerinin her biri en gözde turizm ve tatil yerlerindendir. Çeşitlerini gördüğünüzde Ege Bölgesinde hediye ne alınır endişeniz kesinlikle kalmayacaktır.
Mavi gökyüzünden güneşin eksik olmadığı, kıyıya uzanan kumsallarıyla kucaklaşan Mediterranean denizinin Türkçe’ye çevirisinden adını alan Akdeniz Bölgesi, her mevsimde ayrı güzel olan şehirleri Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş ile ülkemizden ve dünyanın her yerinden en çok ziyaret alan bölgemizdir. Deniz turizminin hiç eksik olmadığı bölge, tarihi, kültürel amaçlı geziler ve çeşitli ulusal, uluslararası organizasyonlara da ev sahipliği yapar. Ülkenin kıyı şeridi en uzun ili olan Antalya bölgesinde Alanya, Side, Finike, Demre, Kekova, Kaş ve Kalkan deniz turizminin ön plana çıktığı yerlerdir. Mitolojinin simgesi Olympos Antik Kenti, Myra Antik Kenti, Noel Baba kilisesi olarak bilinen Saint Nikolaos Kilisesi, Phaselis Antik Kenti, Kekova batık şehri, Kale Şehri, Kral mezarları görülmesi gereken tarihi yerlerdir. Kaş, Kalkan, Patara ve Kaputaş Plajı, Damlataş ve İnsuyu mağarası ile Cennet – Cehennem mağaraları ve bölgede bulunan doğal milli parklar tek kelimeyle olağanüstüdür. Toros dağlarının zirvesindeki yürüyüş yollarına, Isparta ve Burdur’un göller bölgesine, lavanta ve gül bahçelerine girdiğiniz zaman bir daha çıkmak istemezsiniz. Yerel restoranları ve sokak lezzetleri ile fenomen haline gelen, Akdeniz Bölgesinin batısında yer alan Adana, Mersin, Hatay illeri son yıllarda gastronomi turizmi ile her mevsim bitmeyen ziyaretçi akınına uğramaktadır. Yavru vatan Kıbrıs’a komşuluk eden şehirlerimizin hepsi okyanus hissi veren uzun sahillerindeki geniş kumsalları, tarihi müzeleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Seyahatleriniz sırasında ne yiyeceğinizi, nereye gideceğinizi şaşıracağınız Akdeniz Bölgesi eve dönerken hatıralık hediyeler konusunda da başınızı döndürecektir.
Bol yağışlı kış mevsimleri, kurak geçen yazları ile Akdeniz ikliminin egemen olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Batı ve Ortadoğu uygarlıklarının doğduğu yer olarak kabul edilen, Bereketli Hilal bölgesinin büyük kısmını sınırları içinde barındırır. Birçok bilimsel kaynağa göre medeniyetlerin beşiği olarak kabul edilen, en eski ve büyük uygarlıkların doğduğu yer olarak tarihi literatüre geçen Mezopotamya da, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Dicle ve Fırat nehirleri arasındadır. Bu iki nehrin alüvyonlarıyla verimli ovalar haline gelen bölgeden, dünya tarihindeki birçok tarım bitkisinin ata tohumları yetişmiştir. Akademik çalışmalara göre antik çağlarda Sümer, Babil, Asur uygarlıklarının egemen olduğu, yer altındaki kaynakları ve yeryüzündeki verimliliği açısından dünyaca çok önemli kabul edilen Bereketli Hilal bölgesinde ve Mezopotamya uygarlıklarında, tarihte bilinen en eski okur- yazar topluluklarının yaşadığı ispat edilmiştir. Burası insanlık tarihinin başlangıcı ile ilişkilendirilir ve dünya üzerine yayılan tüm dil, din, kültür ve medeniyetlerin kaynağı kabul edilir. Aynı zamanda uluslararası stratejik önemi olan, bastığınız her adımda tarih fışkıran bölgenin şehirleri Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Siirt, Kilis, Şırnak dünya tarihine kaynaklık eden efsaneler, mitolojik destanlar ve anlatılarla doludur. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin, yemek kültürü ve yerel ürünleri de çok meşhurdur. Urfa’dan ne alınır, Mardin’in neyi meşhur, Diyarbakır’ın neyi meşhur hediyelik alınabilecek şeyler nelerdir diye düşünmenize fırsat bırakmayan çarşıları ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi gezileriniz, ek bavul almanıza sebep olabilir.
Türkiye’nin rakımı en yüksek bölgesi olması nedeniyle çatısı kabul edilen Doğu Anadolu bölgesi, ülkenin en büyük gölü olan Van Gölü ve en yüksek dağı olan Ağrı Dağını da sınırlarında bulundurur. Karasal iklimi nedeniyle soğuk karlı günleri gündemden inmeyen bölgedeki şehirler Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Van, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli’dir. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi, Ağrı Dağı, Van Gölü her yıl iç ve dış turizmde yoğun ziyaretçi alan yerlerdendir. Sert iklimi nedeniyle yaylalarda hayvancılık ile geçinen yerel halk el sanatları konusunda da ustalar yetiştirir. Otantik ürünlerinden olan Oltu taşı, Obsidyen taşı takılar, telkâri ile yapılan objeler ve süs eşyaları, kilim, çorap, bal, peynir çeşitleri ile ziyaretçilerine zengin hediyelik seçenekler sunar. Tarihi ve doğal güzelliklerini gezerken, alışverişi de aynı zamanda yapabileceğiniz Doğu Anadolu Bölgesinde şehir içi çarşı ve pazarlarda hediyelik alınabilecek şeyler kolaylıkla bulunabilir.
Ülkemizin başkenti Ankara ve çevresindeki şehirlerimiz olan Niğde, Nevşehir, Sivas, Eskişehir, Kayseri Konya, Kırıkkale, Aksaray, Karaman, Kırşehir, Yozgat, Çankırı ile toplam on üç şehri sınırlarında bulunduran İç Anadolu Bölgesi, yüksek dağlarla doğal sınırları belirlenmiş geniş ovalarında bozkır özellikleri sergiler. Hemen hemen tüm şehirlerindeki geniş düzlüklerde yapılan arpa, buğday tarımı nedeniyle ülkenin tahıl ambarı olarak anılır. Her şehirde, bölgedeki altyapıya göre, içlerinde sucuk pastırma, bisküvi, çikolata, şekerleme, süt fabrikası ve süt ürünleri yanında ağır sanayi, halı dokuma,tekstil üzerine faaliyet gösteren birçok fabrika vardır. Persçe Güzel Atlar Ülkesi anlamına gelen ve “Kapadokya” olarak bilinen Ihlara Vadisi, Peri Bacaları, Ürgüp, Göreme bölgesi de tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında şarapçılık, üzüm bağları, elma yetiştiriciliği, balıyla meşhurdur. Ülkemizin ikinci büyük gölü olan Tuz gölü de bölge sınırlarındadır. İster iş, ister gezi için olsun İç Anadolu bölgesi seyahatlerinizde hediyelik ne alınabilir diye düşünmezsiniz.
Gezdiğiniz şehirlerin güzelliklerini arkanızda bırakırken anılarınız geniş hafıza sarayınızda yerlerini alır. Ancak kendinize ve sevdiklerinize nasıl bir hatıra eşyası alacağınız çok önemlidir. Seçimleriniz seyahat bavullarınız, çantalarınız ve seyahat ettiğiniz aracın taşıma kapasitesi ile sınırlı olacaktır. Bu nedenle küçük, hafif ve değerli hediyelik alınabilecek şeyler sorusuna cevap bulmanız gerekir.
Tarife uygun tüm ürünlerin, hazine sandığınızda yerini bulabilmesi için, Türkiye’nin şehirlerine göre alınabilecek hediyeler aşağıda listelenmiştir:
1. Mersin' den Ne Alınır?
Palmiye ağaçlarının çevrelediği kilometrelerce uzunluktaki geniş kumsalları, pırıl pırıl gökyüzü, ufuktaki gümüş pırıltılı masmavi denizinin ortasında yükselen kalesi ile Mersin, Akdeniz Bölgesinin tatil cennetlerinden biridir. Deniz turizmi için uygun olan yılın büyük çoğunluğunda ılıman ve sıcak iklimle yaşayan şehir, kıyıya sadece altı yüz metre mesafede denizin ortasındaki Kız Kalesi gibi her köşesinde rastlayabileceğiniz arkeolojik eserleri, doğal obrukları ve mağaraları ile gezi turizmi için de tercih edilir. Şehrin caddelerini gezerken yenilebilecek tantuni, kerebiç kurabiyesi, bici bici gibi sokak tatları ile sevdiklerinize kutu kutu götürseniz de yetmeyecek cezeryesi, reçelleri, cevizli sucuğu da çok lezzetlidir. Bu ürünler Mersin’in gastronomi turizmi için hedeflenen şehirlerden olmasını sağlar. Antik zamanların korsanlık hikâyeleriyle ünlü şehirden dönerken, mutlaka almanız gereken lezzetli paketler ve Silifke’nin ünlü patkara üzümlerinden yapılan Selefkia şarabının yanında Mersin temalı magnetler, süs eşyaları, şişe açacakları Mersin hediyelik eşya ürünü olarak kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz çeşitlerdir.
2. Bursa’ dan Ne Alınır?
Eteklerindeki şehre koruyuculuk yaparcasına gökyüzüne uzanan karlı zirvesi ile ünlü Uludağ’ı, sağlık turizminde en çok tercih edilen yerlerden olan Çekirge Kaplıcaları, tarihi kültürel mirası ile evliyalar şehri olarak da anılan, Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa, Marmara Bölgesindedir. Yeşilliğiyle ünlü ve ülkenin en büyük dördüncü kenti olan Bursa’nın, Uludağ Kayak Merkezi, doğa gezileri, tarihi dokusu ve Marmara denizi kıyılarındaki sahilleriyle iç ve dış turizmde önemli bir yeri vardır. Verimli topraklarında yetişen kestane kiraz, şeftali, incir ve zeytin ekonomisinde önemli yer kaplar. Önemli iş merkezleri, üretim tesisleri ve fabrikaların da bulunduğu şehrin çok çeşitli yerel ürünleri vardır. Coğrafi işaretle tescillenen meşhur Bursa Kestane Şekerinden, Gemlik zeytininden, zeytinyağından, organik turşularından almadan ve Bursa İskender Kebap yemeden geri dönülmez. Bursa’ nın neyi meşhur hediyelik ne alınır diye düşünmeden, şehrin çok meşhur İznik çini ürünleri, peştemal, havlu, bornoz, ev tekstili ve ipekli ürünlerinden alabilir ya da Bursa şehir temalı magnetler, kupalar, tepsiler ve çantalarla sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz.
3. Aydın' dan Ne Alınır?
Mavi Yolculuk turları ile tercih edilen ve Efeler Diyarı olarak anılan turizm ve tarım açısından en gelişmiş şehirlerimizden olan Aydın, Ege Bölgesindedir. Şehir terasından manzaranın tadını çıkaracağınız Dilek Yarımadası Milli Parkında, çam ormanları ve efsane koylarıyla hem karada hem denizde zaman geçirirken, flamingolar dâhil olmak üzere birçok türün bulunduğu gölde kuş gözlemciliği yapabilirsiniz. Uzun parkuruyla bisiklet turları, yamaç paraşütü ve doğa yürüyüşleri gerçekleştirebilirsiniz. Kuşadası’nda ve Didim sahilinde denizin tadını çıkarabilir, şehrin sınırlarında bulunan dokuz müzeyi gezebilir ve Apollon Tapınağı (Didim),Afrodisias (Karacasu), Alabanda (Çine), Alinda (Karpuzlu), Gerga (Çine), Harpasa (Nazilli), Magnesia (Ortaklar), Mastaura (Nazilli), Milet (Didim), Nysa (Sultanhisar), Priene (Söke) ve Tralleis (Efeler) ören yerlerini ziyaret edebilirsiniz. Her köşesinden bereket fışkıran Aydın’ ın hangi meyvesi meşhurdur diye sorarsanız verimli ovalarında yetişen lezzetli incir, kiraz ve üzümleri yeterli bir cevaptır. Olağanüstü tatları ve kokuları ile reçel, tatlı, kurutulmuş meyve ve şarapçılık için idealdir. Zeytin, zeytinyağı, incir tatlısı, reçeller, şaraplarla birlikte hediyelik ne alınır diye düşünmeden Aydın temalı şişe açacakları, magnetler, kupalar arasından seçim yaparak sevdiklerinize götürebilirsiniz.
4. Konya' dan Ne Alınır?
Mevlana ve Tebrizli Şems’in birbirine kavuşmasına ithafen iki denizin buluştuğu yer olarak anılan, onların tasavvuf felsefesi ile tüm dünyada tanınan Mevleviliğin ve dervişlerin sembolü Konya şehri İç Anadolu Bölgesindedir. Türkiye’nin en geniş topraklarına sahip şehir, Mevlana’nın izinden yola çıkmak isteyenlerin her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde Konya’yı bambaşka bir atmosfere dönüştüren Şeb-i Arus Törenleri ile yerli ve yabancı binlerce ziyaretçiyi ağırlar. Başta Mevlana ve Şems-i Tebrizi ’nin müze olan türbelerinin yanında Sultanlar Türbesi, Tavus Baba Türbesi, Alâeddin Camii, Aziziye Camii, Selimiye Camii, Kapu Camii gibi Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan Konya’nın tarihi yerlerinin inanç turizmi açısından çok büyük önemi vardır. Hz. İsa’nın havarilerinden olan Aziz Paul’un ilk vaaz verdiği yer olan ve Kral yolunda bulunan Kilistra Antik Kenti ve aynı zamanda dünya çapında üne sahip Çatalhöyük antik kenti de Konya’da görülmesi gereken yerlerdendir. Sıradışı mutfağıyla ziyaretçilerini şaşırtan Konya’dan, bamya çorbası, tirit, etli pide, tandır böreği, tandır kebabı, furun kebabının tadına bakmadan dönülmez. Seyahatten dönerken meşhur Mevlana şekeri ve lokumların yanına, Konya’dan alınabilecek hediyelik eşyalar içinde Konya temalı magnetler, semazen ve derviş bibloları alabilirsiniz.
5. Muğla' dan Ne Alınır?
Bir yanda Ege Denizi bir yanda Akdenizi kucaklayan, dillere destan koyları, vadileri, plajları, tabiat güzellikleri, antik şehirleri ve tarihi eserleri ile her ilçesinde gezebilmek için bol zaman ayırmanız gereken Muğla ili, bazı ilçelerinin sınırları Akdeniz Bölgesine dâhil olsa bile Ege bölgesinde yer alır. Yaşanılacak, gezilecek ve eğlenilecek birçok tatil seçeneğiyle, yerli ve yabancı olarak, en çok turist çeken şehirlerdendir. Antik Karia Uygarlığı döneminden itibaren Bodrum, Fethiye, Marmaris, Datça, Milas, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgelerdeki tatil yöreleri ile ünlü ilçeleri aynı zamanda tarihi eserleri, müzeleri ve ören yerleriyle de dikkat çeker. Yelken, yat veya tekne turları ile koyları gezebilir, dünyaca ünlü Kelebekler Vadisinde, Likya ve Kayra yolunda doğa yürüyüşüne katılabilir, Dalaman Çayında rafting, Babadağ’da yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Caretta kaplumbağalarını görmek ve dünyanın en güzel gün batımını seyretmek için Çalış plajına uğrayabilirsiniz. Geleneksel ürünleri, lezzetli yemek çeşitleriyle kilo almadan dönmeyeceğiniz seyahatte çantalarınız Datça Bademi, Bodrum Mandalinası, Marmaris balı, kantaron yağı, zeytin, zeytinyağı ve reçel çeşitleri ile dolup taşacaktır. Milas halısı, Nazar boncuğu, çeşitli takılar, ev tekstili ve Bodrum şile bezi giysilerin yanında Muğla’nın neyi meşhur hediyelik ne alınır seçeneklerinin yanına şehir temalı magnetler, kupalar, rakı bardakları, aynaları da ekleyebilirsiniz.
6. İstanbul' dan Ne Alınır?
Sınırlarına dâhil olduğu dönemlerde Roma, Latin, Bizans ve Osmanlı gibi üç kıtada hüküm süren büyük imparatorlukların başkentliğini yapan İstanbul için, Fransa İmparatoru Napolyon Bonaparte "Dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu" demiştir. İmparatorun tarihe geçen ve övgüyle bahsettiği cümlesindeki gibi İstanbul, iki kıtayı birleştiren köprüleri, uluslararası ticaret yolları, tarihi yarımadası, yeditepede yedi ayrı şehir oluşturacak büyüklükteki kozmopolit yapısı ile Avrasya kıtasının, Türkiye’nin ve Marmara Bölgesinin en gözde şehridir. İstanbul şehrinin ülke ve dünya çapında diğer şehirlerden farklı birçok özelliği vardır. Bu nedenle İstanbul’un neyi meşhur hediyelik ne alınır sorusuna kısa ve net cevap vermek gerekirse ancak “İstanbul’un her şeyi meşhur her şey alınabilir” cevabı verilir. İstanbul’dan ne alınır sorusunu gezi sırasında sahip olduğunuz bütçe ve bagaj kapasitenizin sınırları belirler. İstanbul hem antik zamanların hem günümüzün, hem Türkiye’nin hem de dünyanın tüm özelliklerini içinde barındırır. Ülkenin, en çok göç alan ve en kalabalık şehri olan İstanbul’da her ülkeden, milletten ve kültürden insana rastlayabilirsiniz. Moda, kültür, sanat ve ticaret merkezi olan İstanbul’da gideceğiniz yerler Avrupa Yakası ve Asya Yakası olarak ikiye ayrılır. Her turistin ilk uğrak yeri, Avrupa yakasında tarihi yarımada olarak anılan bölgede Şehrin en eski yerleşim ve alışveriş merkezi olan ünlü Kapalı Çarşıdır. Çarşının koridorlarında gezerken hediye çeşitlerini görünce kendinizi kaybedebilirsiniz. Hemen arkasındaki sokaklarda, tam bir baharat ve egzotik ürünler cenneti olan Mısır Çarşısı, Eminönü sizi büyüler. Hem şehri gezmek hem alışveriş yapmak isterseniz, Avrupa yakasında Sultanahmet, Beşiktaş, Ortaköy, Taksim ve İstiklal Caddesi’ndeki dükkânlara, Anadolu yakasında Kadıköy, Bahariye, Bağdat Caddesi, Kartal, Pendik, Maltepe, Üsküdar Çarşı meydanı boyunca sıralı mağazalara hediyelik ne alınır diye düşünmeden dalabilirsiniz. Dışarıdaki hava koşulları ve trafik sizi zorluyorsa, şehrin her köşesinde iki yüzün üzerinde bulunan AVM binalarından zengin çeşitliliğe sahip Zorlu, Akmerkez, İstinye Park, Kanyon, Metrocity, Özdilek, Mall of İstanbul, Akasya, Emaar Square, Meydan, Buyaka, Capitol, Palladium alışveriş merkezlerinin size sunduğu markaların seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Şehrin her günü, onlarca ilçede organik ürünler ve hediyelik eşyalar satılan semt pazarları kurulur. Eski İstanbul’u buram buram hissedeceğiniz tarihi Aznavur Pasajı, Çiçek Pasajı, Tünel, Galata Kulesi, Çukurcuma, Tophane, Sirkeci, Gülhane, Soğukçeşme Sokağı, Laleli, Horhor, Balat bölgelerinde de yerel butik atölyelerinden, antika dükkânlarından otantik halılar, biblolar, ev eşyaları, dekorasyon malzemeleri bulabilirsiniz. İstanbul’da gezmenin en keyifli taraflarından biri de şehirde her köşe başında bulabileceğiniz efsanevi sokak lezzetleri ve yerel mutfaklarıdır. Balık ekmek, midye dolma, közde kestane, turşu, mısır, tavuk pilav, döner, lahmacun ve ıslak hamburger şehrin tarihi sokaklarında gezerken açlığınızı yatıştırmak için bulabileceğiniz meşhur atıştırmalıklardır. İlk gördüğünüz andan itibaren başınızı döndürerek sizi kendine âşık edecek ve tekrar tekrar gelme isteği uyandıracak, gelmiş geçmiş tüm masal, efsane ve mitleri tarihi mirasıyla bağrında uyutan şehrin, çeşitleri arasında kaybolabilirsiniz. Böyle durumlarda İstanbul’dan hediyelik eşya ne alınır kararsızlığı yaşamadan İstanbul temalı rakı bardağı, magnetler, kupalar, çini tabaklar, çay kahve takımları alabilirsiniz.
7. Adana' dan Ne Alınır?
Akdeniz ikliminin kavurucu sıcağı, kültürel etkinlikleri, festivalleri, sanatçıların, gurmelerin diyarı, Homeros'un İlyada destanında geçen, antik çağlardan kalan birçok efsaneye konu olan Adana, Akdeniz Bölgesindedir. Seyhan ve Ceyhan nehrinin arasındaki verimli topraklarda kurulu şehrin tarihi, milattan önce altı bin yıllarına kadar uzanır. Sokakta yaşamanın en keyifli halini keşfetmiş Adana şehrinin halkı ve ziyaretçileri geç saatlere kadar eğlenir, müzik, sanat etkinliklerine katılır. Şehri ziyaret ettiğinizde Taş Köprü, Büyük Saat Kulesi, Atatürk Müzesi, Sinema Müzesi, Ramazanoğlu Konağı, Ziyapaşa Parkı, Ulucami, Kız Lisesi, Tepebağ Evleri, Musabalı Konağı, Sabancı Merkez Camii ve Merkez Park ilk görülecek yerlerdendir. Akdeniz ile kucaklaşabileceğiniz plajları yanında Pozantı yaylaları ve doğal parklarıyla da ünlü Adana, gastronomi turizmi ve sanat etkinlikleriyle de yerli, yabancı birçok ziyaretçiyi ağırlar. Kapalı çarşı geleneğinin Anadolu’daki en önemli örneklerinden birisi olan tarihi Kazancılar Çarşısına uğrayabilir her türlü hediyelik eşya yanında Karatepe kilimleri, Adana yemenisi gibi yöreye has ürünlerden alırken Adana’nın meşhur lezzetlerinden tadabilirsiniz. Adana’ya gittiğiniz zaman kebap, şalgam suyu, cezerye ile mideniz dolu dönerken, paketlenmiş cezerye lokumu ve baharatlardan çeşitleme yapabilir Adananın neyi meşhur hediyelik ne alınır diye düşünmeden Adana temalı bardak, magnet ürünlerinden alabilirsiniz.
8. Antalya' dan Ne Alınır?
Türkiye'de en çok antik kent bulunan il olarak, tarihi ve kültürel turizmin yanında, kıyıları boyunca uzanan efsane beldeleri, sahilleri, koyları ile turizmin başkenti olarak kabul edilen Antalya şehri, Akdeniz Bölgesindedir. Bulunduğu toprakların tarih öncesinden günümüze Likyalılar, Lidyalılar, Pamfilyalılar, Bergamalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı, Osmanlılar ve son olarak da Türkiye Cumhuriyeti’ne ev sahipliği yapması şehrin doğal görünümünde olağanüstü bir çeşitlilik sağlar. Gittiğiniz her yerde bir antik kent vardır. Deniz turizmi açısından da dünyaca ünlü şehir, Türkiyede İstanbul’dan sonra en çok ziyaret edilen yerdir. Antalya'nın ekonomik döngüsünde tarım ve turizm önemli yer kaplar. Uluslararası toplantılar, festivaller ve organizasyonlar da şehrin her mevsim trafiğini arttıran unsurlardır. Verimli toprakları ve seraları ile Türkiye’nin meyve ve sebze deposudur. Side, Belek, Konyaaltı, Kemer, Çıralı, Olimpos, Kalkan, Patara ve Kaputaş Plajlarının her biri size denizin ve sualtının bambaşka güzelliklerini sunar. Damlataş mağarası, Manavgat ve Düden şelaleleri ise tek kelimeyle doğa harikasıdır. Kesinlikle tek bir tatil dönemine sığdıramayacağınız Antalya gezilerinizden dönerken, Antalya hatırası hediyeler içinden Akdeniz’e özgü coğrafi işaretli Finike portakalı, turunç ve bergamottan yapılmış reçeller, el dokuma Yörük halı ve kilimler, takılar, keten ve şile bezinden kıyafetler alabilirsiniz. Sevdikleriniz için Antalya temalı ürünlerden anahtarlık, magnet, çay ve kahve takımı, tepsi, bez çantalardan seçebilirsiniz.
9. Diyarbakır' dan Ne Alınır?
Tarihi çok eski dönemlere dayanan, Mezopotamya ile Anadolu uygarlıklarının geçiş alanında bulunan, Osmanlılar döneminde doğuya sefer yapan orduların hareket üssü görevi yapan, bozkırın ortasında Güneydoğu Toros Dağlarının eteğine yaslanan Diyarbakır şehri, Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir. Güneydoğu Anadolu Turlarının en önemli gezi şehirlerinden olan Diyarbakır tarihi yerleri ve doğal güzelliklerini gezerken mahlepli Diyarbakır çöreği, Diyarbakır karpuzu, kaburga dolması, duvaklı pilav, burma kadayıf, mumbar, ayvalı kavurma, patlıcan dizme, nardanaşı, meftune, cartlak kebabı (ciğer kebabı) ve habenisk deneyebileceğiniz yöresel lezzetler arasındadır. Diyarbakır’a özgü hediyelik eşyalar arasından kendinize ve ailenize örgü peynir, hasır bilezik, takı ve süs eşyaları, dokuma halı alırken arkadaşlarınıza Diyarbakır temalı magnetlerden hediye edebilirsiniz.
10. Kilis’ ten Ne Alınır?
Kıyıları Akdeniz Bölgesinde iç kesimleri Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kalan Kilis, daha önce bağlı olduğu Gaziantep şehrinden 1995 yılında ayrılarak Türkiye’nin 79. İli olmuştur. Mezopotamya tarihinin en önemli kalıntılarından kabul edilen Kilis-Gaziantep karayolunun üzerindeki Oylum Höyük Köyü ve Mozaiği, Aidesim Mozaikli Bazilikası, Ravanda Kalesi ve Söğütlüdere köyünü gezebilirsiniz. Şehri keşfederken Türk ve Halep mutfağı çeşitlerinden oluşan yemeklerden, Ekşili Yahni, Şıhılmahşi, Tava Katmeri, Miyoma Helvası, Ekmek Aşı, Öcce (Mücver), Tene Katması ve meşhur Kilis Tavasının tadına bakabilirsiniz. Kilis’in neyi meşhur hediyelik çeşitleri nelerdir diye düşünmeden çarşısından, pazarından zahter, şam fıstığı, pekmez, zeytin, zeytinyağı, cevizli sucuk, sabun ürünlerinden alabilirsiniz.
11. Eskişehir' den Ne Alınır?
Bor madeni, lületaşı gibi yeraltı zenginliklerinin yanında, tarih, sanat ve kültür ile iç içe yaşayan, üniversitesi ile gelişmiş şehirlerimizden olan, Porsuk çayındaki gezinti sallarıyla Venedik şehrini aratmayan Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi sınırlarındadır. Eskişehir’de Odunpazarı Evleri, Porsuk Çayı, Sazova Parkı, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Balmumu Heykeller Müzesi, Odunpazarı Modern Müze (OMM), Kentpark, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Şelale Park, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Havacılık Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Lületaşı Müzesini gezebilirsiniz. Şehrin lezzet duraklarından Papağan ’da çibörek yiyebilir, çarşı ve caddelerindeki dükkânlardan met ve nuga helvası, haşhaşlı çöreği, Kalabak kaynak suyu alabilirsiniz. Atlıhan El Sanatları Çarşısındaki atölyelerde geleneksel el sanatlarıyla üretilmiş hediyelik ürünlerden, lületaşı pipo ve eşyalardan, sorkun çömleğinden alabilir, Eskişehir’in neyi meşhur hediyelik ne aldın diye soran arkadaşlarınıza Eskişehir temalı tepsi, anahtarlık ve magnetlerden hediye edebilirsiniz.
12. Erzurum' dan Ne Alınır?
Karlı dağlarla çevrili yüksek bir yaylaya kurulan, Palandöken Dağı Kayak Merkezi ile kış sporlarında en çok tercih edilen yerlerden olan Erzurum şehri, Doğu Anadolu Bölgesindedir. Kuruluşu milattan önce dört binli yıllara dayanan Erzurum, Çifte Minare ve Yakutiye Medresesi ile ünlüdür. Erzurum’a gidince meşhur cağ kebabı, ayran çorbası ve kadayıf dolması yemeden dönülmez. En önemli değerlerinden biri Oltu taşı ve Oltu taşı işçiliğiyle yapılan takı ürünleridir. Erzurum hediyelik eşya ürünleri arasından kendinize el emeği ve göz nuru ile yapılmış Oltu taşı küpe, gerdanlık, kolye, broş bilezik, tesbih, saç tokası alabilir, paketlenmiş ispir fasulyesi, ekşi pestil, civil peyniri, bal, horis, dut pekmezi, Erzurum kıtlama ve akide şekeri ürünlerinden dostlarınıza hediye edebilirsiniz.
13. Zonguldak’ tan Ne Alınır?
Kömür madenlerini ilk kez işleten, Fransızlar tarafından "alan, bölge" anlamına gelen "Zone" sözcüğü eklenerek, bölgeye “Zone Göldağı” denilmeye başlanınca, zamanla ismi halk arasında bugün ifade edilen haline dönüşen şehrimiz Zonguldak, Karadeniz Bölgesindedir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun bulunduğu şehirde madencilik ön plandadır. Kömür işletmeleri, demir çelik fabrikaları ve limanıyla ünlü ilde dünyanın en önemli mağaraları da bulunur. Çayır Köyü Su Mağarası, Gökgöl Mağarası, Cehennem ağzı Mağaraları, Cumayanı Mağarası, Filyos Kalesi, Tieion Antik Kenti gezilecek yerlerdendir. Zonguldak neyi meşhur hediyelik ne alınır diyorsanız, kızılcık ağacından ve dalından yapılmış Devrek bastonu, sandık, kutu ve ev eşyalarından, madenci biblolarından alabilir, Zonguldak temalı anahtarlık, şişe açacağı ve magnetlerden dostlarınıza hediye edebilirsiniz.
14. Muş’ tan Ne Alınır?
Büyük Selçuklu hükümdarı Alp Arslan’ın Bizans komutanı Romen Diyojen’i yendiği, Anadolu'nun kapılarını Türklere açan savaş olarak bilinen Malazgirt Zaferi’nin diyarı Muş ilimiz, Doğu Anadolu Bölgesindedir. Anadolu Türklerinin giriş kapısı olan Malazgirt Kalesi, Muş Kalesi, Haspet Kalesi yanında şehirdeki kiliseler, manastırlar ve camiler gezilecek yerlerdendir. Laleleriyle de meşhur olan Muş’un neyi meşhur hediyelik ne alınabilir derseniz sepet, keçe, dantel, boncuklu oyalar yanında kilim ve halı da tercih edebilirsiniz.
15. Mardin' den Ne Alınır?
Farklı din, kültür ve gelenekleri hoşgörüyle buluşturan, efsane baharatlar, otlarla hazırlanan mutfak lezzetlerini damaklarınızla tanıştıran, büyüleyici mimarisi ile gündüz, gece bambaşka güzellikler yaşatan Türkiye’nin en egzotik şehirlerinden Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir. Mezopotamya’dan beri bölgenin en eski ve en değerli topraklarına sahiptir. Uluslararası kuruluşlarca kültür mirası kabul edilerek koruma altına alınan birçok tarihi yapı vardır. İpek Yolu güzergahında olduğu için tarihi mirasları arasında cami, kilise, manastırların bulunduğu yan yana duran dini eserler, hanlar ve kervansaraylar da mevcuttur. Başlıca gezilecek yerleri Mardin Dara Antik Kenti (Dara Mezopotamya Harabeleri), Mardin Kalesi, Mardin Müzesi, Mardin Ulu Camii, Zinciriye Medresesi, Kasımiye Medresesi, Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi, Deyrulzafaran Manastırı’ dır. Mardin’in neyi meşhur hediyelik ne alınır diye alışverişe çıktığınızda Süryani şarabı, telkâri takılar, bıttım sabunu, bakır eşyalar, pekmez, cevizli sucuk, badem şekeri, leblebi, sumak, bölgenin meşhur otları ve baharatları tercih edebilir yanına Mardin temalı magnetlerden hediye alabilirsiniz.
16. Afyon'dan Ne Alınır?
Yöresel mahsulleri ile yarattığı kendine has otantik yemek kültürü sayesinde, UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na (UNESCO Creative Cities Network) girerek Gastronomi Şehri ünvanı alan Afyon, Ege Bölgesindedir. Gastronomi turizminin en önemli duraklarından olan Afyon, kaplıcaları ile de sağlık turizminin merkezlerindendir. Frig Vadisi içinde bulunan tapınakları, anıt mezarlar, sunaklar, kayalara yapılan yerleşim yerleri ile kale, türbe ve şapeller gezilecek yerler arasındadır. Afyon, şehirlerarası karayollarının kuzey güney ve doğu batı aksında merkezi konumda olması sebebiyle karadan yapılan birçok seyahatin kesişme noktasında yer alır. Şehrin sınırlarından geçen binlerce ziyaretçi patatesli ekmeği, Afyon sucuğu, Afyon lokumu, Afyon kaymağı veya helva almadan yoluna devam etmez. Afyon ’nun neyi meşhur hediyelik ne alınabilir derseniz, vakumlanmış ambalaj ve kutularıyla hazır bu ürünlerden alabileceğiniz gibi mermeriyle meşhur bölgenin biblolarından, dokuma halı veya kilimlerinden de alabilirsiniz.
17. Samsun'dan Ne Alınır?
Kurucu önderimiz Atatürk’ün Milli Mücadelenin başlangıcı için ayak bastığı yer olan İlkadım ilçesi sembolü Onur Anıtı ile bütünleşmiş Samsun, Karadeniz Bölgesindedir. Karadeniz’in ender kumluklarından olan Atakum plajında denizin tadını çıkarabilir, şehri Teleferikten seyredebilir, Samsun Hayvanat Bahçesinin yanında Atatürk Parkı, Gazi Müzesi, Samsun Büyük Camii, İtalyan Katolik Kilisesi ve İsa Baba Camii gibi pek çok turistik yerleri gezebilirsiniz. Samsun’dan hediyelik ne alınır diye dükkânlara baktığınızda özellikle ahşap oymacılıkla yapılmış dekoratif eşyalar, oyuncaklar, bir hasır sepet türü olan Bafra Zembili, Samsun temalı magnetler, Atatürk Onur Anıtı biblosu, Bafra Lokumu alabilirsiniz.
18. Ankara'dan Ne Alınır?
Ülkemizin en zorlu mücadelesinde, her bölgeye eşit mesafede olduğu ve kolay ulaşıldığı için önce Kurtuluş Savaşı’nın merkez karargâhı olarak kullanılan ve TBMM kurulduğu andan itibaren fiilen başkent haline gelen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti başkenti Ankara, İç Anadolu bölgesindedir. Antik çağlardan beri birçok uygarlığın izlerini taşıyan Ankara’da, tarihi ve sanatsal sergilerin yapıldığı onlarca müzenin yanında askeri olanlarla birlikte ellinin üzerinde müze bulunmaktadır. Şehrin sembolü, kurucu önderimiz Atatürk’ün sonsuzluk uykusunda olduğu Anıtkabir ve Ulus Meydanı'ndaki Zafer Anıtıdır. Ankara’dan hediye ne alınır diye şehri dolaşmaya çıktığınızda, Atatürk maketi ve rozeti, geleneksel el sanatları ürünleri, Çıkrıkçılar Yokuşu ve Saman Pazarından organik ve yöresel gıdalar, biblo, el yapımı gümüş telkâri takılar, Beypazarı kurusu, havuç lokumu, bal, Kalecik Karası şarabı satın alabilir, Ankara temalı kupalar, anahtarlıklar, magnetler ve tabaklardan sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
19. Urfa'dan Ne Alınır?
Dokuz bin yıllık geçmişi ile Peygamberler Şehri olarak bilinen ve yakın zamanda Göbeklitepe Antik Kalıntılarındaki yeni buluşlarla gündeme damgasını vuran, Türkiye’nin en büyük yedinci şehri Urfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir. Kurtuluş savaşında ortaya koyduğu büyük mücadele ile adının başına “şanlı” eklenen, ülke ve dünya tarihindeki destanların, mitolojilerin, masalların kaynağı Urfa’da, insanlık tarihinin başlangıcını değiştiren Göbeklitepe Antik kentini, Balıklı Gölü ve Urfa Kalesi’ni görmeden dönülmez. Sokaklarında gezerken Haşhaş Kebabı, Şabut Balığı, Bostana, Keme Kebabı, Ciğer Kebabı yemeden gidilmez. Urfa’nın neyi meşhur hediyelik ne alınır diye sorduğunuzda Balıklı Göl magnetleri, Göbeklitepe bibloları, doğunun egzotik baharatları, bakır eşyalar, taş süslemeler, Mırra Kahvesi, Urfa peynir, Urfa Yağı, İsot biberi, İsot reçeli, Urfa fıstığı, Nar pekmezi kendiniz ve dostlarınız için ideal seçeneklerdir.
20. Malatya'dan Ne Alınır?
Hititçede bal anlamına gelen "melid"den türediği ismi, yaş ve kurusuyla hem tadı hem görüntüsüyle bal gibi kayısıların cenneti olan Malatya şehri, Doğu Anadolu Bölgemizdedir. Malatya’da mutlaka görülmesi gereken yerler Aslantepe Ören Yeri, Levent Vadisi, Şire Pazarı, Battalgazi Ulu Cami, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Orduzu Çınar Şelalesi, Malatya Beşkonaklar Etnografya Müzesidir. Şehrin güzelliklerini gördükten sonra dönmeden Malatya’ nın neyi meşhur hediyelik ne alınır telaşı başlar. Şehrin meşhur kayısılarından kutulu hale getirilmiş Gün kurusu kayısı, renkli kilim ve halılar, el işçiliğiyle hazırlanmış bakır mutfak eşyaları, elde dokunmuş sofra bezi, perde, yazma gibi ev tekstili ürünleri, ahşap kaşık, yayık ve çıkrıklar hediye olarak alınabilir.
Türkiye'de Turistler En Çok Ne Hediye Alır?
Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistler çoğunlukla tercih ettikleri bölgelerdeki alışveriş yoğunluğuna ve rehber yönlendirmelerine göre alışveriş yapar. Tur gruplarında bireyler birbirlerinden etkilenir ve alfa birinin beğenip aldığı bir ürün, grubundaki bir çok kişi tarafından alınabilir. Ancak bireysel gezginler, sorarak araştırarak kendi rotalarını belirler ve alışveriş yapacakları yerleri yerel halktan öğrenerek seçim yaparlar. Herhangi bir seyahate gitmeden önce gezilecek yerler hakkında yazı okumak araştırmak da hediye alma ve alışveriş yapma sürecini etkiler. Türkiye denince akla ilk gelen, özellikle de alışverişin en yoğun yapıldığı yerler İstanbul Kapalıçarşı içindeki ve çevresindeki dükkanlardır. yaygın olarak bu bölgede ve ülke genelinde turistlerin en çok hediye aldığı ürünler, deri ile yapılmış kıyafet, çanta ve cüzdanlar, takılar, ev aksesuarları, biblolar, nazar boncukları, baharat, lokum, halı, kilim, saat, gözlük, yerel kıyafetler ve porselen çeşitleridir.
Türkiye'de Toptan Hediye Alınabilir mi?
Türkiye hediyelik ürünler cennetidir. Anadolu topraklarının tarihinden beslenen, rengârenk hayal gücü ve yetenekli ellerle üretilen Türkiye’ye has birçok geleneksel yerel ürün yanında, her kültürde rahatlıkla uyumlu kullanılabilecek modern tasarım ürünlerine de sahiptir. Türkiye’deki Hediyelik Eşya Toptancılarından, tüm şehirlerden ve dünyanın her yerinden kurumsal alışverişler için toptan alışveriş yapılabilir. Kaliteli malzemeleri, işçiliği ile optimum fiyat seçenekleri ve güvenli alışveriş imkanları sunan Myros kataloglarında bulunan binlerce üründen, kurumsal siparişleriniz için toptan satın alma yapmak istediğinizde, bayi girişini kullanabilirsiniz.