İkonalar, üretiminde kullanılan metal, ahşap, taş, kumaş malzemeleri üzerine baskı, fresk, serigrafi, taş mıhlama, nakış ya da mozaik yöntemleriyle hazırlanan, her kültüre göre farklı dini hikayelerin ve kutsal figürlerin resmedildiği objelerdir. Özellikle Ortodoks kültüründe, Tanrı katında duaların aracısı olduğuna inanılan bu objeler, ibadethanelerde ve inanç sahibine ait mekânların sakin köşelerinde, yaygın olarak kullanılır.
İnanç insanın vicdanı, dua ise yaptıklarıyla yapacaklarının özeleştirisidir. Bir ibadethaneye gittiğinizde, inandığınız bir şeye dua ederken yalnız kalmak ve zihninizi özünüze odaklamak istersiniz. Semavi dinlerde, her obje her figür, mekânın enerjisini, bireyi ve duayı etkiler. İbadethanelerde dini ve kutsal figürler bu nedenle çok önemlidir. Bir camideki mihrap, tesbih ile seccade, bir sinagogdaki bimah gibi, bir kilisede de İsa ikonası ve Meryem İkonası, duaya odaklanmanın, ilahi enerjiye bağlanmanın en önemli aracıdır. İnsanlık tarihinin beşiği sayılan ve bereketli hilal olarak kabul edilen, aynı zamanda tüm semavi dinlerin kaynak noktası olan bölgenin en önemli kısmı Türkiye sınırları içindedir. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan anavatanımız, her köşesinde çok çeşitli inanç sisteminden ibadethanelere sahiptir. Hristiyanlık dinine mensup birçok mezhep ve kültür de buna dahildir. İstanbul’un fethinden günümüze kadar, Hristiyanlarca çok önemli kabul edilen 14 kiliseden biri olan Rum Ortodoks Kilisesinin, Ekümenik Patrikhane olarak kabul edilmesi, ülkemiz açısından tarihi değeri olan kültürel bir sorumluluktur. Ayasofya ’dan Sümela Manastırı’na, Aziz Nikolaos Kilisesi ’nden Kapadokya‘daki yeraltı kiliselerine kadar, Hristiyanlığın önemli tarihi mekânları ve onları ziyaret eden yerli, yabancı inananları vardır. Tarihte ikonalar, çeşitli şifalandırma süreçlerinde kullanılmaya başlanınca, Bizans ikona kırıcılık döneminde, siyasi, askeri ve sosyal nedenlerle yasaklanarak imha edilmişlerdir. Bizans ikona tarihinin bu dönemi Ortodoks kültürünün doğu ve batı olarak ayrılmasında önemli bir rol oynamıştır. Dünyada ikonalar, hem doğu batı Ortodoks kültürüne, hem de konularına ve üretildiği malzemeye göre çok çeşitlidir. İkona ürün çeşitlerinden dua odaları ve evler için perakende alışveriş yapabilir, ibadethaneler için toptan satış seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. İkona satın alırken bilinmesi gerekenler aşağıdadır:
İkonalar, kutsal değerlerin sembol haline gelmesine ve farklı kültürlerin ortak dili oluşturmasına yardımcı olur. İkonalar, toplumsal ve bireysel iletişimimiz açısından kutsal değerlerin ifadelerinin somutlaşmış halidir. Altın, gümüş kaplama ve taşlarla hazırlanmış bir İsa ikonası diplomasinin etkili bir aracı olur. Rönesans döneminin en önemli sembollerinden, Leonardo Da Vinci’nin Son Akşam Yemeği gibi ünlü tablolar, melekler, kutsal aile tasvirleri de ikonalar arasında yer alan evrensel objelerdir. Bu ikonalar, yan dairenize yeni taşınan Rönesans Dönemi meraklısı, yabancı uyruklu komşunuz için iletişimin ilk adımı olur. Konsolosluk, büyükelçilik ziyaretleri, yurtdışında önemli ziyaretler ve iş gezilerinde iletişimde olduğunuz kişilere verdiğiniz önemi, saygıyı ifade eder. Anneler ya da babalar gününde aldığınız gümüş kaplama, kutsal aile tasvirleri de soyut ve somut değerleriyle sevdiklerinizi mutlu eder. İkonaları, dostlarınız, sevdikleriniz veya iş yaptığınız arkadaşlarınıza, bağlı oldukları inancın kültürel özelliklerine göre hazır ürünlerden alabilir noel, şükran günü ve özel yortularının kutlamalarını yaparken, hediyelerinizle onlara eşlik edebilirsiniz.
İkona ürünlerinin fiyatları 30 lira ile 450.000 lira arasındadır. Gümüş, altın, değerli taşlardan yapılan ikonalarla ahşap, bronz, alüminyum, kumaş, kağıt, taş ikonalar arasında çok büyük fiyat farkı vardır. Yakut, zümrüt, inci, safir, swarowski gibi değerli veya yarı değerli taş mıhlama yapıldığında ise mücevher işçiliği, sanatsal detaylar devreye girdiği için ürünün fiyatı da yükselir. İkona ürünlerin ortalama fiyatları 1500 lira ile 30.000 lira arasında değişmektedir.
Myros İkona ürünlerinin fiyatları malzeme bileşenleri, boyutlar ve tasarımın işçilik yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Çinko, alüminyum, magnezyum , bakır karışımlı döküm zamak metalleri ile altın, gümüşle yapılan kaplama ve swarovski taş kullanılan ürünler hammadde ve işçilik maliyetleri fiyatlarına yansır. İkonanın tasarımında kullanılan altın ve gümüşün kaplama kalınlığı da fiyatları belirlemede önemlidir. Altın ve gümüşün piyasa değerlerindeki değişkenlik de ürün fiyatlarına yansıyan bir unsurdur.
İkona ürünlerini alım şeklinize göre aşağıdaki yöntemlerle ödeyebilirsiniz:
Rönesans tarihi ve sanatıyla, Bizans ikona tarihinden, Bizans İkona sanatından elde edilen desenlerle yaratılan ortodoks ikonaları , İsa ikonaları, Rönesans Meryem ikonaları en yaygın kullanılan ve en çok tercih edilen türlerdir. Üretiminde kullanılan zamak, bronz, gümüş, altın, malzemelerinin üzerine serigrafi, baskı, fresk, taş mıhlama yöntemleriyle hazırlanan, masa üstü biblo, heykel, melek figürü yanında ikonostas ve duvar süsleri olarak kullanılan İkona ürün çeşitleri aşağıda listelenmiştir:
İkona ürünleri, kiliselerde, katedrallerde, ibadet amacıyla kullanılan mekânların dua odalarında, kişisel tercihe göre ev ve ofislerde, duvarlarda, masa üstlerinde ve raflarda sergilenebilir. İkona ve İkonastaslar, dua bölümlerini ve özel bölümleri, diğer kısımlardan ayırmak amacıyla da kullanılabilir.
İkonalar ve ikonastaslar aşağıdaki durumlarda hediyelik ürün olarak alınabilir:
İkona toptan sipariş seçeneğiyle de satın alınabilir. ürünlerin toptan fiyatlarına ulaşarak sipariş verebilmeniz için bayi hesabınız olmalıdır. İkona ürünlerinde toptan fiyatları 7,5 lira ile 24.750 lira arasında değişmektedir. Teslimatlarda, üretim ve dağıtım merkezlerimize yakın bölgelerde, toptan siparişlerinizde, araçla adrese teslim etme seçeneğimiz vardır. Bu seçeneği kullanacağınız bölgelerimiz İzmir ,Marmaris, Antalya, İstanbul, Ankara, Kapadokya, ve Konya’dır.
İzmir şubemizin dağıtım yaptığı yerler; Bodrum, Didim, Kuşadası, Sığacık, Gümüldür, Ahmetbeyli, Doğanbey, Çeşme, Alaçatı, Urla, Foça, Çandarlı, Bergama, Ayvalık, Cunda, Sarımsaklı, Akçay, Altınoluk, Edremit, Burhaniye, Geyikli, Çanakkale, Mudanya, Bursa, Eskişehir, Uludağ, Akhisar, Manisa, Kütahya, Selçuk, Şirince, Efes, Söke’dir.
Marmaris şubemizin dağıtım yaptığı yerler: Akyaka, Bozburun, Dalyan, Datça, Gökova, Köyceğiz, Sarıgerme, Turunç.
Antalya şubemizin dağıtım yaptığı yerler: Adrasan, Alanya, Beldibi, Belek, Demre, Göynük, Kalkan, Kaş, Kekova, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Olimpos, Patara, Side, Tekirova’dır.
Bunun dışında kalan bölgelere anlaşmalı olduğumuz kargo firmaları ile gönderim yapılmaktadır. Tercih ettiğiniz kargo firması farklı olursa, iletilen kargo anlaşma kodu ile gönderim sağlanabilir.
İkona ürünlerinde, toplam 150 lira ve üzerinde yapılan alışverişlerde ücretsiz gönderim yapılmaktadır.
İkona ürünlerinde sebep belirtmeden, satın alma tarihinden sonraki 14 gün içinde, anlaşmalı kargo firmasıyla gönderilmesi koşuluyla, iade ve geri ödeme yapılır. Myros, ürün ulaştıktan sonra en geç 3 iş günü içinde geri ödemeyi gerçekleştirilir.
İkona ürünleri, Ortodoks kilisesinin dünyaca bilinen teolojik anlatıları ve hikâyeleriyle, melekler, Hz. İsa, Meryem Ana, Aziz Nikolaos gibi kutsal kişilerin evrensel görüntülerinden tasarlanarak elde edilen desenlerden oluşturulur. Bireylerin ve toplumların en hassas kültürel simgelerinden üretilen ikona koleksiyonunun her parçası özenle, titizlikle, yüksek işçilik kalitesiyle hazırlanır. Altın, gümüş gibi değerli metallerle kaplanır. Kaideleri, çerçeveleri ve sergilemeye uygun aparatlarıyla birleştirilir. Myros atölyelerinin sanatçı hassasiyetiyle üretilir. En özel koleksiyonlara dahil edilebilecek kalitede satışa sunulur.
İkonalara benzer mekân dekorlarınıza katkıda bulunacak diğer hediyelik eşya kategorilerimiz aşağıdadır: